Detalj-raljera!

Att det är detaljerna som gör det är väl ingen nyhet? Men att du kan ha så mycket glädje av en bit bollfrans det visste du inte! Om fingrarna brinner av pyssellust och sommarledigheten gör dig rastlös har du här ett enkelt tips som både gör nyckeln dunderdekorativ där den sitter i sin möbel och samtidigt i princip omöjlig att tappa bort. Varsågod!



Bollfrans 10:-,
Erikshjälpen Second Hand

Bilen full av krussidull!


 
 

Utanför Erikshjälpen Second Hand i Spånga hittar jag Marie med bilen full av porslin med guldkanter och snirkliga handtag. Hon och sambon har varit och storinvesterat till sommarstugan. Bästa fyndet idag? Tio blåvita mattallrikar från Karlskrona för 100:-!

Den som söker ska finna!

Sommartider är perfekta maskeradtider! Och bortglömda garderober är rena skattkammare när du letar efter THE outfit. Fråga alla som råkar ha en garderob med potential att finna en äkta tjugotalsklänning eller en velourpyjamas i om du möjligtvis kan få rota lite. Och om du inte hittar det du letar efter så hittar du adresser till fler skattkistor här:

www.erikshjalpen.se/secondhand


"Den här vackra klänningen hade vi i vår utklädningskista i min mormor och morfars hus. Klänningen har tillhört min mormors mor som levde på Östermalm i Stockholm och säkert bar den på någon tjusig tillställning på 20- talet. Vi var inte så särskilt rädda om kläderna när vi lekte och idag önskar jag att någon hade plockat undan den här. Samtidigt är jag jätteglad att vi hittade den i mormors garderob många år senare och räddade den."








Pang pang!

Vad kan vara mer populärt än att ta med kidsen till secondhand och fylla på utklädningslådan? Här kan alla karaktärer hittas på ett kick och har du tur så blir det pengar över till glass efteråt! Leta vitt och brett, kanske finns bästa prinsessklänningen bland underkjolarna och piratens scarf bland dukarna? Och självklart kan man inte bara ha kläder när man ska klä ut sig, ibland krävs även lite mer rekvisita som stora tyger att gömma sig för bovar under och kanske en stor balja att segla iväg i om man blir skeppsbruten...





Calle och Ville hittade dundercoola sheriffvästar för
15:- styck och rejäla puffror för en tjuga. Dagen
( och några dagar framöver) är räddad!

Linneskåpet

Det finns inget bättre än ett riktigt härligt linneskåp! Strikt och stramt på utsidan och på insidan fyllt med små lådor och underbara fack. Här kan juldukarna och mormors spetsdukar få bo tillsammans med några sällskapsspel och pärmar med viktiga papper, för här får mycket plats! Ofta kan du hitta linneskåpen för en nätt liten summa pengar i förhållande till vilket hantverk de oftast är. Ikea i all ära men de här skåpen är gjorda för många generationer och tuffa tag.




 
Det här skåpets utsida hade sett sina bästa dagar. Den förut så vackra träytan
var full med märken och fula repor. Skåpet slipades ned och målades vitt
men inuti sparades både den trärena ytan och orginalhyllpappret! På så vis
blev skåpet en modern och smäcker möbel som smälte fint in i rummet
samtidigt som man kunde öppna upp och få historiska vingslag...

Glad midsommar!



Hopas att ni alla får en riktigt fin midsommar med massor av
jordgubbar på sirliga fat och sommarbuketter
i vackert färgade glasvasar!

( Och om ni känner att ni behöver fylla på porslinsförråden
så att alla gäster kan ta om så vet ni var vi finns...)

89!

När man pratar om retro brukar ett nyckeltal vara tjugo år tillbaka i tiden. Så 1989 borde ju vara det senaste eller hur? 80- talet hade mycket kul att erbjuda, rullskridskor i neon, Roxette på kassett och inte minst axelvaddar! Vem saknar inte den ljusa ( eller starkt neonfärgade) tiden då vi klädde oss i allt möjligt knas? Även om man inte vågar löpa linan fullt ut kan man ju vara lite smyginspirerad med schyssta utvalda plagg. Och vem vet kanske man vänjer sig och blir lite modigare när man väl testat?





Tre nyckelplagg á la 1980- tal. Stentvättad jeansjacka med grymma detaljer,
oversized skjorta/ klänning med frackliknande snibbar baktill och collegetröja med fickor och blixtlås framtill och, såklart, Mimmi Mouse on the back!

Hela kittet 160:- hos Erikshjälpen Second Hand

Lilla secondhandskolan. Del 2

Ska du måla om ditt senaste fynd? Akta dig för rinningar genom att inte ta för mycket färg på penseln och att stryka färgen även en gång tvärs över högst upp på stora, släta ytor. Om det ändå blivit rinningar, vänta tills färgen torkat ordentligt, slipa sedan försiktigt bort ojämnheterna och måla över på nytt. Ta hellre lite för lite färg först och måla sedan i fler lager.

Lycka till med färgläggningen!

 


Gult är fult!, skrek familjens ena hälft. Men i en bubbelgumsrosa färg kunde alla enas om att lampan var ett bra inköp för 95:- hos Erikshjälpen Second Hand. Sprayfärg stavades konfliktlösaren...

Broderi brodera!



Så härligt det är med de där smått förnumstiga ordspråken som var så populära att brodera i en tid som inte är vår. Nu har den traditionen börjat komma igen, men kanske med lite modernare touch... Den här samlingen började mest på skämt men har nu vuxit sig större, dock har de ursprungliga ramarna bytts ut till vita för att de bättre ska komma till rätta tillsammans.

Är du en vän av garn är det bara att sätta igång och brodera, annars kan man ju alltid ta en tur till sin hovleverantör av färdigbroderat. Tillexempel Erikshjälpen Second Hand...

Svampskog...

Skaffa en egen svampskog hemma! Visserligen är det inte alltför vanligt med svamplampor men när man väl hittar dom är det alldeles för svårt att säga nej! Att komma hem känns numera lite som att gå in i Bamses trollskog...

Samlingar är som absolut bäst när de är lite udda och sticker ut, och om du inte hittar en hel samling på secondhand med en gång kan man alltid komplettera med nyproducerat. Blanda nytt och gammalt, det är väl då det blir som bäst?
Lycka till i jakten!



Svamplamporna kommer från Erikshjälpen Second Hand och den tjusiga flugsvampen i keramik är nyproducerad...

plastic collectit!

Hur stor ska en samling vara för att det ska vara en samling,
och måste en samling bestå av likadana saker?
Det är ju något alldeles speciellt med att samla, vem har inte haft en sten-,
snäck- eller pinnsamling som barn? Och det konstiga är att det där sparandet 
verkar hålla i sig genom livet fast att det kanske antar nya former.
I masskonsumtionens tid känns det inte helt rätt att lägga ännu mer saker
på hög men vad kan då vara mer rätt än en samling med återvunna skatter?

 
En samling att bli glad av från en plastigare tid...
Ring 30:-, brosch 22:- och örhängen 15:-
från Erikshjälpen Second Hand

Vett och ettikett?

Varför ska man alltid servera maten i regelrätta tallrikar? Jag skulle gärna äta en förrättsoppa i delikata skålar på hög fot och självklart borde alla servera kaffe ur en kaffekanna från förr, det känns mer på riktigt då! Kanske kunde bordsplaceringen bestå av ramar med ett kort på personen i fråga och kanske kunde man förse varje stol med en skön kudde så kvällen kunde slippa träsmak? Som pricken över i borde alla gästerna få en liten give-away innan de går hem, kanske en liten vas med en blomma i? Kila in på din secondhand butik, bästa ideérna får man ju alltid där...


 
















 












Bilderna kommer ifrån
Erikshjälpen Second Hand i Vimmerby
som dukat upp ett bord med nostalgi att shoppa loss på...


Charmanta defekter...

Det är ju inte alltid som sakerna man förälskar sig i är i perfekt skick, men var inte rädd för det. Det mesta går att fixa till och själv tycker jag att en dukning med udda saker som har fått små historiska smällar är härligt charmigt! Många gånger kan man hitta saker på secondhand som till exempel har körts i diskmaskin och inte riktigt tålt det. Besticken med teakskaft var ett sånt exempel men mådde bättre igen efter en rejäl inoljning med Baolin! Den lilla karotten med det eftertraktade "Picknickmönstret" saknade sitt lock och hade en spricka i botten men är ändå lika stilig (och kanske mer funktionsduglig utan lock)!

 

Drömdukning...

Idag hittade jag det här underbara lilla häftet om hur man skapar sin drömvilla! Den kom ut på Albert Bonniers förlag 1963 och är en riktig guldgruva om man vill lära sig allt om hur man inredde och dukade(!) på det absolut mest trendiga sättet just då. Om man inte vill göra likadant hemma så är det iallafall en perfekt bok om du är intresserad av att veta vilka prylar man omgav sig med i Sverige under tidigt 60- tal. Det var minsann inte bara på 70- talet som det var inne med furumöbler och färgstarka tyger i köket. Gillade absolut det schyssta trädgårdshänget, där skulle man kunna bjuda på en massa god sommarmat...

 
 

Dinera dekorativt!


Bjud på kalas med nostalgi på menyn! Här ska frossas i bestick,
tallrikar och annat som gör maten värd att äta...
Den här galet snygga matgruppen kommer från
Erikshjälpen Second Hand i Göteborg,
 riktigt kul när man kan duka med porslin från samma stilepok som möblerna!
Och perfekt när man har temafest om inte annat. Varför inte en studentfest
med 80-tals tema och möbler i svart skinn och krom. Eller födelsedagsfest
á la 50- tal med bestick i svart backelit? Jag kommer gärna!