Prickarna över dina i!

Det bästa med loppis och secondhand är alla roliga, knasiga och smått fantastiska bra-att-ha prylar som man hittar. Tänk att just den där ugglan som du inte visste skulle bli så fin på din fönsterkarm stod där och bara väntade på att få följa med dig hem! Att inreda ett personligt och unikt hem är ingen konst om du bara vet vad du ska leta efter...



 Bonaden gör hemmet!
30kr hos Erikshjälpen


Under construction...

    
Något rött något grönt, eller kanske något retro? Vad ska lampan ha för nytt tyg på sina skärmar? Man kan kanske tapetsera dem? Vad tycker du?

En ny sol i sikte!

Den här lampan har bott i ett mörkt hörn alldeles för länge! Skärmarna är blekta och fläckiga och den en gång så vackra och blanka foten av mörkt teak är repad och fläckig av färg. Nu ska den få nytt liv och lysa som en vårsol igen! Har redan börjat renovera, så småningom kommer resultatet. Hoppas ni blir inspirerade!

Mejla in dina favvolampor till:
[email protected]



Light up your life!




Lampavdelningen är en av de avdelningar jag går till först när jag kommer till en second hand butik. Det är något smått magiskt att komma till en välfylld sådan och titta på alla lampor från olika epoker. Fransskärm, stråskärm, skomakarkupa, kulfot och furunostalgi. Här kan man verkligen frossa i olika stilar och smaker. Fast många inte vet om det så är det enklare än man kan tro att remaka en lampa. Enklaste tipset i världen är ju såklart att byta skärm eller att bara klä om den. Glöm inte att det understa tyget kan lysa igenom om du behåller det! Prova dig fram... Ett annat gött tips är att spraya lampfoten i en annan färg. Köp ett gäng lampor med olika form och stil, klä om lampskärmarna i ett och samma tyg och spreja fötterna i samma färg som tyget, sätt dem tillsammans på hedersplatsen hemma och låt din nya lampgrupp lysa upp ditt liv! Glöm inte att gamla lampor ibland behöver ny elarmatur, ta en sväng förbi elaffären efter secondhand shoppingen och be de kolla om nåt nytt behövs. Om inte kan ju alltid en ny sladd i en annorlunda färg pigga upp!


  

Bilder från Erikshjälpen Second Hand i Växjö.


Let´s talk about lamps baby!

Blev alldeles salig när jag stegade in i på Erikshjälpen i Göteborg och hittade rader av dessa underbara nakna lampskärmar. Blev så kreativt sugen på att ta fram tygsamlingen och börja skapa nytt! Men om den stora lampskärmen hade kunnat flytta hem till mig hade jag bara investerat i en snygg elarmatur och en schysst genomskinlig glödlampa. Skärmen är ju så snygg i sig själv! Har du tur finns den kanske kvar...

Retro Elephant!

Om du gillar remake kommer du inte kunna missa
Linas fantastiska alster i fortsättningen.
En hel blogg med unika kläder, väskor,acessoarer
och saker du inte vill klara dig utan.
Finurligt skapade av retrotyger. Allt andas glädje och lekfullhet
på ett fräscht och modernt sätt!

Hej Lina, vem är du?
Jag är en kreativ person som har alldeles för många idéer. Har alltid gillat att skapa med mina händerna, speciellt genom sömnad och teckning. Jag startade Retro Elephant för ganska exakt ett år sedan, det är mitt sätt att ge utlopp för mina idéer.

Kan du beskriva din stil?
Kontraster, färger och retro. Sen blandar man med lite romantiska och kitchiga detaljer, det är nog ganska långt  min stil.

Vilket är ditt bästa secondhandtips?
Jag brukar alltid hitta de bästa sakerna när jag inte är ute efter något speciellt. Det är mycket bra att kolla runt ordentligt, annars kan man missa en godbit. Hittar du något som du gillar och sedan börjar vela så ska du tänka på att det finns troligtvis endast ett exemplar av saken på loppiset. Troligtvis är den redan såld när du kommer tillbaka nästa dag, m.a.o. agera snabbt.

Ditt bästa fynd?
Tror nog det blir lite för långt att skriva in dem här. Men mitt senaste fynd var en 50-tals balklänning som jag köpte på Ebay för en struntsumma (finns bild på min blogg), det var verkligen ett fynd.


Kolla in själv!

www.retroelephant.com




       

Det växer i trädet!

 
Mockaväska med fransar till flickvännen, sportig PONY-bag till brorsan
och 70-talsinfluerad jeanskasse till finaste lillgrabben! Vårens väskmode är perfecto för oss som älskar secondhand, bohemiskt och retroinfluerat på bred front. Oavsett om du gilla romantisk stil eller rock´n roll så har vi en massa väskor som vill flytta hem till dig!
  


Mejla in bilder på din favvoväska eller historier om ditt bästa väskfynd till: [email protected]

Ack, du ljuva väskavdelning!

 

Nån mer än jag som brukar hitta drivor av resväskor
på loppisar och secondhand butiker?
Så billiga att du kan ha en ny varje gång du åker på weekend, eller solsemester, eller till svärmor. Favoriten är de lite mindre, i ljus skinnimitation.
Ger sommar- och semesterkänsla direkt!

Väskorna hittade jag på Erikshjälpen i Växjö. Åk dit om du är lika väskglad som jag!



Ny väska tack!

 Visst är det roligt med väskor! Och oftast kan man hitta en hel hög med roliga och snygga på secondhand hur billigt som helst. Skinnväskor får oftast en grymt snyggt patina efter några år, som den här bagen till exempel. Fanns hos Erikshjälpen för 85:-! I vår gäller det, som bekant, att hålla utkik efter mocka-, patchwork- och fransväskor. En annan rolig trend är 80-tals influerat, kanske en midjeväska i neon eller en ryggsäck i nylon? Kila iväg på väskshopping, jag kan lova att det finns nåt för alla...


Vårtecken!

Nu märker vi att det är vår i butikerna! Regnkläder till småttingar som inget hellre vill än att kasta sig i första bästa geggpöl går åt som smör i solsken. Så även stora och små krukor till vårens späda gröna skott. Vem längtar inte efter att få fylla balkongen med kryddor och grönt? Se till att skaffa ett gäng krukor redan nu, solen är bara bortom hörnet!På våra möbelavdelningar är ljusa möbler i alla de slag riktigt eftertraktade just nu. Kanske som en motreaktion på teaktrenden som hållit i sig länge, eller kanske bara som en längtan efter ljusare tider? Ett tips är att hålla utkik efter furumöbler i gott skick, de väntas bli nästa riktigt stora möbeltrend!


for rainy or geggiga days 15-30 kr st

 
lerkruka och fat med patina 35kr
soffbord 295kr, hallbord 320kr och golvlampa 225kr


Vårspring i benen!

Kevin och Anna har invaderat Retrohörnan i Erikshjälpens butik i Lund! Där tänker de stanna i två veckor och leta fram saker som gör ditt retrohjärta lyckligt. När de inte praktiserar hos oss går de en design- och textil utbildning i Båstad. Här visar de dagens favoriter, självklart kunde de inte bara bestämma sig för en sak...


  



      


Vårpirr!

Nu längtar jag efter våren! Trots kylan står snödropparna på parad utanför dörren och om man lutar sig mot en vägg värmer solen skönt... Jag måste ut och leta vårtecken i butikerna den här veckan. Jag ska speja efter allt som väcker solen till liv! Håll utkik efter det...





Kanske lite vita möbler kan ge mig vårkänslor på riktigt?


Kika in hos Johan och Linn...

Bortanför Gärdet i Stockholm ligger  folkhemsområdet Hjorthagen, där bor Johan och Linn. I en ljus tvåa på femtio kvadrat letar sig solen in bland svartvita fotografier, inköpta på sommarens loppisar, och inbundna historieböcker från 1800-talet. Det stora intresset för historia speglar av sig på så gott som vartenda secondhand-fynd. Trots att Linn gillar kitsch och Johan vill ha ett murrigt bibliotek så har de skapat en fin harmoni med nytt och gammalt. Och vem har sagt att man inte kan ha många gäster i ett kök på några kvadrat....?

 
 

På väggen vid soffgruppen hänger tavlor med många minnen. Arvegods
och fynd från loppisar och Erikshjälpen, alla med sina egna särskilda
historier och kopplingar till de nya ägarnas liv...

 

Kungligt bemötande i hallen, familjefotografi från loppis. 
Lamporna från Linns mormor har fått nya skärmar. 

 

Historier från hela världen får plats i bokhyllan. Kolla in Linns senaste
secondhand-investering, en golvlampa med härlig franskant (speglar sig i bilden till höger)!

 

Tavlor från förr och utsikt över plaskdammen från 40- talet.



Litet men plats för många...

It´s retro baby!

     Lite då och då dyker det upp lådor med underbara små kläder från en svunnen tid hos oss på Erikshjälpen. Vem vill inte se sin älsklingsunge i mjuk frotté och velour, i en sjömansklänning eller i  en randig stickad tröja till våren? Jag har hittat en hel hög med barnkläder som ger historiska vingslag, ska bara hitta några små modeller först så kan jag visa er sen!



Psst! Hittat nåt på secondhand som är  i för dåligt skick för att bära? Använd plagget som mönstermall, sy upp nytt fast i en gammal modell. Tyg hittar du i alla våra butiker!


(Bilder från Erikshjälpen i Lund)

Mama remake!

Jag fick ett mejl från Rosemarie. Kolla in smartaste
remake tipsen för finaste bebismagen i vår!
Chinos och jeans finns i varje liten secondhand butik.
Perfekta till allt. Ut och leta i den vackra vårsolen!



Hej!
Här kommer lite bilder.


Det jag gjort är följande:


Mammakläder är ganska dyrt. Man har bara på sig dem en begränsad tid
och vill kanske inte lägga hutlöst med pengar på någon som dessutom
kanske är totalt ute nästa gång det kan tänkas vara dags att använda dem.
Så jag knallade iväg till Erikshjälpen Second Hand och köpte mig
ett par jeans för 50 kr och ett par chinos för 30 kr. Sedan hittade jag lite stumpar
av töjbart tyg, sådana man har till muddar mm, i min sy-låda. Jag har klippt av
linningen på byxorna och tagit bort dragkedjan i gylfen. Framsidan har jag klippt
lite extra lågt så att magen ska få plats ordentligt. Sedan har jag klippt till en
bit tyg som passar där och sytt på. Chinosen har jag även lagt upp lite.
Jeansen var lagom långa men däremot har jag sytt in dem lite så att
benen blev smalare och inte bootcut.
På så sätt passar de bra att vika upp lite nu till våren.




Kulturhistoria för nostalgiker (gästbloggare)

Så var det dags för Herr Nostalgikers sista bokinlägg. Det har varit ett roligt uppdrag och vi får väl se om Fröken Retro kontaktar mig igen.

Vill tipsa om några böcker som säkert kan väcka nostalgiska minnen hos många av er. Ha det gott och lycka till i Second Hand-djungel. Din närmaste Erikshjälpen-butik ligger säkert inte alltför långt bort. Tack för mig.

Minns ni den tid då Disneyland Paris hette EuroDisney? Erikshjälpen i Genarp fick mig att minnas tack vare denna nostalgiska guide från den tid då Europa fick sitt eget Ankeborg.


Malmö för nostalgiker. Minns ni Anderssons? Böcker likt denna finner man inte allför sällan hos Erikshjälpen. Försök hitta en bok om Din stad och lev dig in i en värld utan datorer, internet och bloggar.

Korsvirkeshus och gäss, kan det bli mer skånskt? Vilken är den stereotypa bilden av Ditt landskap? Gamla studiecirkelsböcker har svaret. Eller?


Elvis Presley eller Tommy Steel? I min värld är Elvis vinnare så varför inte ta reda på lite mer om kungen som skapade en ungdomskultur vi sällan skådat varken förr eller senare.


Varför inte en resa genom illustrationshistorien? Vacker bok med vackert innehåll.

Avslutningsvis, glöm inte att: