Kläder och textilier

Tips och råd när du handlar kläder och textilier second hand...

- Om du handlar i en butik brukar de flesta kläder vara tvättade och genomgångna men kolla ända noga efter fläckar, att sömmarna ser okej ut och att resåren inte är gammal och har torkat. Fläckar är inte lätt att veta om man får bort men om inte prislappen är för stor kan det ju vara värt att chansa. Går de inte bort kanske man kan färga plagget eller sy om på nåt vis. Jag hittade en jätteschysst 70- tals jacka till min minsting men den hade en liten fläck precis vid bröstet som inte gick bort men jag köpte en fin pin som jag fäste där och jackan blev till och med snyggare!

- Om man som jag har en förkärlek för tyger med fina mönster som  man kan ha på väggen så är second hand butiker en guldgruva! Jag byter gärn och ofta ut tygerna på mina väggar några gånger per år och tycker om att ha mycket att välj på. Om man är på jakt efter gardiner, dukar eller bara tyg till en ny kjol så är mitt tips att man tänker på REMAKE! Varför inte sy om en fin duk till en söt gardinkappa eller göra en väska av en gammal vaxduk? Kostnaderna blir ofta minimala och man har kul på kuppen! Finaste barnlakanen får man av ett färgglatt påslakan från 70-talet som man lätt syr om.
Håll utkik efter fler REMAKE- tips i bloggen...

-Att handla textilier second hand är mycket mer miljövänligt än att handla dem nya. Om du köper en återanvänd tröja så sparar du 97% av den energi som hade gått åt om du hade köpt den ny. Det är ett riktigt bra skäl till att handla second hand! Efter klädköpet finns det mycket man kan göra för att minska miljöbelastningen.Tvätta bort fläckar med en fuktig trasa och tvätta inte plaggen oftare än nödvändigt. Fyll tvättmaskinen ordentligt och använd miljömärkt tvättmedel i rätt mängd. 
 


Tema: Retrobaby!

Barn ska ha sköna och mjuka kläder tycker jag. Kläder som är härliga att röra sig i, mysiga att sova i och som håller för bus! Jag köper gärna second hand kläder till mina killar, jeansen är ofta skönt tvättade och inte allför sällan redan snyggt lappade. Väldigt praktiskt! Har man tur kan man då och då springa på en söt velourdress från 70- talet till minstingen eller en overall från polarn o pyret och då är ju lyckan total! Men oftast kan man hitta strumpor, mössor och vantar och t-shirts, knappt använda, till perfekta priser. 
Det är både lättare och roligare att hitta unika och personliga outfits, som passar just sin älskling, på second hand butiker än hos de stora kedjorna. Min 7- åring, som har blivit väldigt medveten om vad han har på sig letar gärna efter kul accesoarer på loppisar som han sen kombinerar ihop med sina outfits från "vanliga" affärer. Se själv hur snygg han blev i "gubbhatten" i tweed som han köpte på en loppis för en tjuga, tillsammans med skinnjacka från Lindex och stuprör från HM!

Tema: Loppislycka!

Vad är det som gör att vissa bara älskar loppis och secondhand affärer medan en del aldrig skulle tänka tanken på att köpa något begagnat? Att någon handlar saker som inte är nya kan säkert ha olika anledningar. Någon vill spara pengar, någon letar efter något dyrbart och någon letar efter nostalgi.

Jag läste om en kvinna i en inredningstidning idag. "Jag tycker om minnen, och saker som bär på minnen", sa hon som  förklaring till hur hon hade skapat ett hem som kändes varmt, välkommnande och tryggt. Kanske är det så att när jag hittar den där lilla loppisen längs vägen och en stund senare blir alldeles förälskad i en skavd blommig tekopp, plötsligt minns en bortglömd mysig höstdag hos min mormor som, när jag tänker efter, faktiskt hade precis en sådan kopp längst in i skåpet. Vilken lycka! 


RSS 2.0